главная | поиск | новости
Journey.bg -
information, feedback
Partnership
Агенции
Отельерам
Организации
Транспорт
Реклама
Авторские права
Обмен новостями через RSS файлов
  
О Journey.bg
Контакт с нами
Обмен новостями через RSS файлов

Виждали сте много портални сайтове, които в някое каре на първа страница публикуват винаги последните новини от други сайтове. Това е възможно благодарение на обмен на RSS (Rich Site Summary) файлове.

Накратко, RSS е механизъм за обмен на новини между два сайта или между сайт и краен потребител. Програми, наречени агрегатори (rss aggregators), могат автоматично да получават и показват последните новини от произволен брой информационни канали (rss feeds). Като краен резултат това позволява на всеки, който има желание, да бъде в крак с най-актуалните новини.

Journey.bg предлага RSS информационни канали с новините от сайта на своите посетители и на българските сайтове.

    [Valid RSS]

Новини (www.journey.bg/xml/news_rss.xml) [Valid RSS]
Нови материали (www.journey.bg/xml/whatnew_rss.xml) [Valid RSS]
Оферти България (www.journey.bg/xml/offers_bg_rss.xml) [Valid RSS]
Оферти чужбина (www.journey.bg/xml/offers_foreign_rss.xml) [Valid RSS]
Новите оферти по зададени критерии.
В раздел Оферти направете търсене по избраните критерии и
вземете RSS от иконата

Ново! Internet Explorer 7 има вградена функционалност за абониране за RSS канали. Натиснете в лентата с бутони този за канал  за да го отворите и ако желаете, се абонирайте за да получавате новостите автоматично. Когато натиснете бутона за абонамент Add/Subscribe icon, канала автоматично се добавя във фаворитите (Favorites Center), а и в списъка с канали (Common Feed List) за връзка с други програми.

Един добър агрегатор за Windows е FeedReader, безплатен софтуер с отворен код. syndic8 е сайт с подредени по категории стотици информационни канали.

Има и уеб сайтове, които предлагат възможност новините от много канали да се обединят в лична новинарска страница. По-популярни са:

RSS файловете съдържат XML тагове тъй като RSS е простичък markup език (т.е. език за представяне на текст и данни), подобен на HTML, но базиран на стандартизирания от World Wide Web консорциумa (W3C) XML (Extensible Markup Language).

Тези файлове често се наричат още и RDF (Resource Description Framework) -файлове макар това да не е особено точно. RDF е препоръка на World Wide Web консорциумa и се използва за моделиране на meta-данни за ресурсите в web посредством URI (Uniform Resource Identifiers). Макар и доста близки RSS все пак се явява по-малкото сестриче на RDF.

Необходимо е да разполагате с възможност да стартирате server-side скриптове на вашия сървър, хостващ web-страницата ви, както и да си намерите или напишете скрипт, който да чете съдържанието на нашия RDF-файл (parser) и да го визуализира на вашата страница. Такива скриптове има например в http://freshmeat.net 

Повече информация за това какво е RSS и как да се възползвате от него:

За написването на част от този текст е използван материал на http://linux.gyuvet.ch






Болгарский сервер о туризме информация об отелей и размещения о Болгария Автобусные билеты, авиа билеты... Организации связанные с туризмом форум путешественика

главная | поиск | новости | для нас | сотрудничествo | публикация оферт


Journey Bulgaria | Обмен новостями через RSS файлов
© 2000-2021 Journey.bg. All rights reserved.